Leivoimme eilen Hi-hat-kuppikakkuja mutta marenkikuorrutus ei oikein onnistunut. Vatkasin ja vatkasin vaikka kuinka kauan, mutta sokerikristallit eivät liuenneet. Kokeilin tänään uudestaan, eikä se nytkään onnistunut. Tästä turhautuneena googlailin reseptejä ja löysin Leila Lindholmin reseptin Hi-hat-kuppikakkuihin. Siinä sokeri sulatetaan ennen kuin aloitetaan vatkaus – se selittänee epäonnistumiseni. Täytyy kokeilla tätä seuraavan kerran, kun näitä leivon. Nämä olivat nimittäin uskomattoman hyviä, vaikka marengin sokeri hieman narskuikin hampaissa. Tein puoli erää, koska kuolisin muuten kuppikakkuyliannostukseen. Ystäväni Jill mainitsi myös blogikirjoituksessa, että ne ovat aika jykeviä, joten tein pari kuppikakkua pienemmässä versiossa, jotta niistä tulisi sopivia suupaloja jättimäisten kuppikakkujen sijaan. Näin minä tein (tai olisi kuulunut tehdä! Tein puoli erää muffinitaikinaa mutta kokonaisen erän marenkikuorrutusta):
Gluteenittomat Hi-hat-kuppikakut
- 3 kananmunaa
- 2½ dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 50 g voita
- 1 dl kermaviiliä
- 2 rkl kylmää kahvia
- 3½ dl MixWellin gluteenitonta jauhoseosta
- 2 tl leivinjauhetta
- 4 rkl kaakaojauhetta
- hyppysellinen suolaa
- 100 g 70 % tummaa suklaata
Marenkikuorrutus:
- 3 kananmunaa
- 3½ dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl sitruunamehua
Suklaakuorrutus:
- 350 g tummaa suklaata, 2 rkl öljyä
Aloita muffineilla:
- Säädä uuni 175°C.
- Vatkaa kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi.
- Sulata voi ja sekoita munavaahtoon. Sekoita joukkoon myös kylmä kahvi ja kermaviili.
- Sekoita erillisessä kulhossa jauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja suola. Siivilöi taikinaan.
- Sulata suklaa ja sekoita taikinaan.
- Täytä muffinivuoat puolilleen, jotteivät ne valuisi yli uunissa ollessaan (puolesta erästä tuli 6 kpl isoa ja 14 kpl pientä muffinia).
- Paista 15 minuuttia ja anna jäähtyä.
Tee sitten marenkikuorrutus:
- Erottele kananmunanvalkuaiset keltuaisista.
- Sekoita valkuaiset, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu teräskulhossa.
- Aseta kulho kiehuvalla vedellä täytetyn kattilan ylle vesihauteeseen ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut.
- Vatkaa sitten sähkövatkaimella kiinteäksi, kunnes voit tehdä kuvioita vispilällä.
- Siirrä kulho työtasolle ja jatka vatkausta, kunnes seos on täysin jäähtynyt.
- Pursota marenki korkeiksi spiraalikeoiksi muffinien päälle. Aseta jähmettymään jääkaappiin.
Suklaakuorrutus:
- Pilko suklaa ja sulata mikrossa tai vesihauteessa.
- Sekoita joukkoon öljy.
- Kaada pienempään kulhoon tai mukiin ja kasta kuppikakut siihen niin, että marenki peittyy suklaalla. Penslaa sudilla tarvittaessa lisää suklaata sinne, missä sitä tarvitaan.
- Aseta jääkaappiin ja anna jähmettyä.
Suosittelen tosiaan näiden tekemistä pienemmässä koossa, koska ne ovat todella makeita ja täyteläisiä… mutta ah, niin hyviä )
No varmasti tarviikin kokeilla, niin mukavat aineet, että varmaan maistuu:)) Siis ihan oikeesti jos vain sais kokeiltua, olen ollut viime aikoina tosi huono leipomaan:(
No Eija se on varmasti vaan kesän vika
Nyt kun syksy tulee niin leivot varmasti taas ja ehkä nämä herkut ovat se mitä sinä leivot ensimmäisenä
-Mia
Ei onnistunut! Marenki lösähti vaikka ohjeiden mukaan tein. En todellakaan kokeile uudelleen.
No voihan..ehkä tuli mukaan vähän keltuaista..silloin marenki ei onnistuu. Harmi että et onnistunut! Saat kokeilla jotain muuta
Kuinka monta kuppikakkua tosta suurinpiirtein tuli?
puolesta erästä tuli 6 kpl isoa ja 14 kpl pientä muffinia
kauanko toi marenki kestää, voiko tehä edellisenä päivänä jo valmiiks
Hei Kirsi! Et valitettavasti voi tehdä marengin edellisenä päivänä valmiiksi..mutta voit kyllä hyvin tehdä koko muffinin valmiiksi, se säilyy hyvin!
-Mia
Niin sitähän mä lähinnä tarkotin, oli vaan vähän hassusti kysytty. Kiitos. Ei muutakun marengin tekoon ja toivoo parasta, että marenki onnistuu ja on kakkujen päällä huomenna kun vieraat saapuu….
Kauanko aikaa tarvitsee siihen,että kuppikakut ovat tarjoiltavassa kunnossa (valmistus + jäähdyttämiset)?
Moikka Anniina!
Sanoisin, että saat laskea noin 1 1/2 tuntia valmstukseen ja ”koontiin”.
-Mia
Kiitos! Lauantaina kuopuksen 1-v synttärit, ja ajattelin kokeilla näitä. Minimuffinivuokiin tehtynä. Maistunee kaikille herkkusuille