Gluteeniton puolukkainen vuokaleipä

Sain Gerdiltä vinkin hyvästä gluteenittomasta leivästä Strömsö-ohjelmasta ja halusin ehdottomasti kokeilla sitä. Tosi mukavaa, kun lukijat lähettävät vinkkejä, joten kiitos Gerd ja lisää vinkkejä tähän suuntaan! :) Tapani mukaan en seurannut reseptiä orjallisesti, vaan jätin pois rusinat (sillä en pidä niistä leivässä) ja myös kumina sai lähtöpassit leivästäni. Pähkinöitä minulla ei ollut kotona eikä fenkoliakaan, joten nekin jäivät pois. Sen sijaan lisäsin hiukan auringonkukansiementen määrää. Ja vaalea siirappi vaihtui tummaan, sillä sitä sattui kaapista löytymään, mutta kaikista muutoksista huolimatta tuli leivästä hyvää.

Taikinaa sekoittaessani välähti minulla, että tämä leipähän on samainen, jota anoppini Marita minulle tapaa leipoa. Hän oli sattunut näkemään kyseisen Strömsö-jakson ja halusi kokeilla leipää. Nyt saan sitä joka kerta kun hän tulee kylään tai meidän kyläillessä heillä Pietarsaaressa. Toivon todella että jos sinä, Marita, luet tämän, et lopeta leivän leipomista vain koska itsekin sitä leivon. Kotona leivottu gluteeniton leipä on luksusta, josta mielelläni nautin jatkossakin! :) Tämä leipä on ihanan helppoa tehdä, ei muuta kun kaikki ainekset sekaisin, taikina  vuokaan ja vips uuniin… valmis! Ja hyvääkin se on! Minun leipäni olisi saanut olla 10 minuuttia kauemmin uunissa (70 minuutin sijasta se olisi saanut olla uunissa 80 minuuttia) mutta muuten maku oli oivallinen. Tältä minun kevyesti muunneltu reseptini näyttää.

 Gluteeniton puolukkainen vuokaleipä

  • 5 dl piimää
  • 1 dl tummaa siirappia
  • 1 dl puolukkahilloa
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 5 dl gluteenitonta tummaa/karkeaa jauhoseosta
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl fibrexiä (sokerijuurikashiutaleita)
  • ½-1 tl suolaa
  • 1 tl anista
  • voita vuokaa varten
  • gluteenittomia korppujauhoja
  • unikonsiemeniä koristeluun
  1.  Säädä uuni 175°C.
  2. Sekoita keskenään piimä, siirappi ja puolukkahillo.
  3. Sekoita kaikki kuivat ainekset paitsi sooda.
  4. Sekoita ensin sooda piimään ja sen jälkeen kuivat ainekset. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota hetki.
  5. Voitele ja jauhota noin 1,5 l leipävuoka.
  6. Kaada taikina vuokaan ja ripottele halutessasi hieman unikonsiemeniä taikinan pinnalle.
  7. Paista uunissa 70-80 min.

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>