Perjantaipulla: Sitruunamarenkipiirakka

Sitruunamarenkipiirakkaa en ole maistanut enkä leiponut aikaisemmin. Syytä tähän en tiedä, mutta nyt voin merkata senkin tehdyksi :) Olen aina miettinyt, millainen täydellinen marenki tällaisessa piirakassa on, enkä vieläkään ole aivan varma asiasta. Kuuluuko sitä paistaa uunissa vai ei? En itse ole aivan hulluna näin kermaiseen ja pehmeään marenkiin, vaan haluan marenkini ulkopuolelta rapeana ja keskeltä hieman sitkeänä. Mutta yhdistettynä kirpeähköön sitruunatäytteeseen ja hyvään piirakkapohjaan ei tämä pehmeä marenki ollut lainkaan hullumpaa.

Ennen kuin leivoin tämän piirakan, surffailin hieman ympäriinsä eri sivuilla etsimässä eri reseptejä (teen usein näin kokeillessani jotain uutta, voidakseni yhdistää reseptit uudeksi reseptiksi). Tällä kertaa löysin suuren määrän ohjeita pehmeää marenkia varten, mutta myös pari reseptiä, joissa marenkia kuvailtiin rapeaksi ja sitkeäksi… Mutta päätin tehdä marengin pehmeällä sisuksella, koska uskon, että aidossa “lemon meringue piessa” on pehmeää marenkia. Millaisia mielipiteitä ja kokemuksia teillä muilla on? Ensi kerralla kokeilen mahdollisesti rapeampaa marenkipintaa. Tänä perjantaina saamme siis töissä nauttia Sitruunamarenkipiirakasta à la Mia, tervetuloa, jos satutte olemaan ohikulkumatkalla! :)

Sitruunamarenkipiirakka

 Piirakkapohja:

  • 150 g voita
  • noin 5-5 ½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • ½ dl tomusokeria
  • 1 kananmuna
  • ½ rkl vettä

Sitruunakreemi:

  • 3 sitruunaa
  • noin 1 dl vettä
  • 1 ½ dl sokeria
  • 75 g voita
  • 3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
  • 3 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset marenkia varten)
  • 1 kananmuna (ota hieman tästä piirakkapohjan voiteluun)

Marenki:

  • 3 kananmunan valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • ½ tl sitruunamehua
  1. Nypi keskenään voi, gluteenittomat jauhot sekä tomusokeri. Älä vaivaa taikinaa.
  2. Lisää kananmuna ja vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta varo vaivaamasta taikinaa liikaa.
  3. Voitele irrotettavalla reunalla varustettu vuoka ja painele siihen piirakkataikina.
  4. Aseta taikinavuoka lepäämään jääkaappiin 20-30 minuutiksi.
  5. Säädä uuni 175°C.
  6. Peitä piirakkapohjan reunat alumiinifoliolla, jotta ne eivät valahtaisi uunissa.
  7. Esipaista piirakkapohjaa noin 15 min.
  8. Purista kattilaan kolmen sitruunan mehu.
  9. Lisää puolet vedestä. Sekoita maissitärkkelys toiseen puolikkaaseen vettä.
  10. Vatkaa kattilaan tärkkelys-vesiseos sekä sokeri ja anna kreemin kiehua hiljalleen, koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee.
  11. Ota liedeltä ja sekoita joukkoon voi.
  12. Vatkaa keskenään kolme kananmunan keltuaista ja yksi kokonainen kananmuna. Vatkaa sitruunakreemin joukkoon.
  13. Aseta kattila takaisin liedelle. Nyt sitruunakreemi ei enää saa kiehua, mutta lämmitä sitä koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee.
  14. Voitele piirakkapohja ohuelti kananmunalla ja kaada sitruunakreemi piirakkapohjalle.
  15. Laske uunin lämpötilaa 150 asteeseen.
  16. Vatkaa kananmunan valkuaisia, kunnes ne alkavat kiinteytyä ja lisää sitten sokeri vähän kerrallaan vatkaen.
  17. Vatkaa joukkoon sitruunamehu ja vatkaa, kunnes marenki on niin kiinteää, että siihen jää vispilöitä nostettaessa huippuja.
  18. Pursota tai levitä marenki sitruunakreemin päälle ja laita uuniin.
  19. Paista, kunnes marenki on saanut hieman väriä, noin 15-20 minuuttia.
  20. Anna piirakan jäähtyä täysin ennen tarjoilua.

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>