Helppo gluteeniton leipä pellavansiemenillä ja cashewpähkinöillä

Tämä leipä on naurettavan helppo vaivata kasaan, sillä kaikki mitä tarvitsee tehdä on sekoittaa ainekset taikinaksi ja kaataa vuokaan. Paistaminen kestää sitten hiukan kauemmin, nimittäin tunnin, mutta sinä aikana sinun ei tarvitse tehdä mitään, joten sitä ei lasketa. Olen aikaisemmin kirjoittanut leivästä jota anoppini tapaa tarjota kun olemme kylässä ja tämä leipä taas on Jenny-sisareni vakioresepti. Minusta on ihanaa saada uunituoretta gluteenitonta leipää kun olen kylässä. Sitä ei tapahdu kovin usein, joten se on todellista luksusta! (Toki saan vastapaistettua leipää melkein joka kerta kun olemme äitini luona ja arvosta sitä joka kerta yhtä paljon!) Aivan kuten anopin leipä sisältää tämäkin puolukoita ja se on hyvää, mehukasta ja helppo tehdä. Mikäli aprikoosi, cashewpähkinät tai pellavansiemenet eivät ole makuusi, voit korvata ne jollakin muulla tai jättää kokonaan pois.

Olen leiponut leipää käyttäen Mixwellin vaaleaa ja tummaa perusjauhoa… syykin tähän on selvä: Minulla on jauhot tällä hetkellä kovassa testissä. Olen nimittäin päättänyt aloittaa jauhojen maahantuonnin ja haluan varmistaa, että ne ovat korkealaatuisia ja läpäisevät laatutestini :) Tähän saakka minulla on ainoastaan hyvää sanottavaa jauhoista ja niiden leivontaominaisuuksista. Jos kaikki menee suunnitelmieni mukaan, löytyvät Mixwellin jauhoseokset kohta myös kotimaisten kauppojen hyllyiltä. (täältä voit ostaa jauhot jo nyt: www.ruoka-allergia.com)

Ja Jenny… nyt on asian laita se, että minun leivästäni tuli karvan verran sinun tarjoamaasi parempaa, joten haastan sinut leivontakisaan – kun seuraavan kerran tulen kylään odotan höyryävän tuoretta leipää. Testimielessä tietenkin! :)

 Helppo gluteeniton leipä pellavansiemenillä ja cashewpähkinöillä

  • 4 dl MixWellin gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 3 dl MixWellin gluteenitonta tummaa jauhoseosta
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl karkeasti pilkottuja cashewpähkinöitä
  • 1 dl pilkottuja kuivattuja aprikooseja
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • 4 dl rasvatonta piimää tai maustamatonta jogurttia (käytin itse piimää)
  • 1 dl puolukkahilloa
  1. Säädä uuni 200°C.
  2. Sekoita jauhot, pellavansiemenet, cashewpähkinät, pilkotut aprikoosit ja ruokasooda kulhossa.
  3. Lisää piimä tai jogurtti ja puolukkahillo.
  4. Voitele ja jauhota pitkulainen leipävuoka (n. 1½ l) ja kaada siihen taikina. Ripottele halutessasi pellavansiemeniä taikinan pinnalle.
  5. Paista uunin alaosassa noin 60 min.
  6. Ota leipä vuoasta ja anna jäähtyä, ennen kuin hyökkäät kimppuun. Leivän voi leikata siivuiksi ja pakastaa, ja sitten ottaa esille tarpeen mukaan. Näin leipä maistuu tuoreelta kauemmin!
Share

12 vastausta artikkeliin ”Helppo gluteeniton leipä pellavansiemenillä ja cashewpähkinöillä

  1. Keväällä todettiin keliakia ja olen täystuho keittiössä, mutta tämän ohjeen kanssa luulisin että saisin leivän kasaan, pitänee kyllä kokeilla ainakin. Ihana blogi sinulla, saat ruuanlaiton kuulostamaan niin kivalta, kun itselle se ei sitä ole koskaan ollut.

  2. aivan törkeän hyvää pehmoista leipää( mutta rapea kuori), muistuttaa maultaan vähän Stockan aamiaisleipää (jota ei saa gluteenittomana). Ja kaiken huipuksi helppo tehdä, onnistuu väsyneenäkin :)

  3. Tämä on aivan mahtava resepti! Olen tehnyt tätä jo monesti, ja usein soveltanut ainesosia vähän sen mukaan mitä kaapista on sattunut löytymään, esim. rusinoita, erityyppisiä pähkinöitä ja siemensekoituksia. Aina on tullut maukasta leipää. Viime kerroilla olen laittanut lisäksi hiukan ksantaania joukkoon, ei välttämättä tarvitsisi mutta ehkä se hiukan vielä mehevöittää.

  4. Aivan ihana tämä gashewpähkinä ja pellavansiemen leipä!
    Hyvää tuli vaikka korvasin pähkinät pistaasi pähkinöillä, ja pellavat auringonkukilla.
    Kivaa vaihtelua perinteiseen sekaleipään, jota leivon viikoittain.
    Terveisin Eeva mummo

  5. Kokeilin tätä reseptiä ehkä hiukan skeptisenä en tiedä miksi…pähkinät korvasin pinjansiemenillä,aprikoosia en laittanut.Laitoin taikinan silikonivuokaan ja lähdin pyöräilemään.Kotiin tultuani otin leivän uunista ja ihastelin sen kaunista väriä ja rapean näköistä pintaa.Maltoin hetken antaa leivän jäähtyä,leikkasin siivun ja…..jumankekka miten taivaallista leipää!!!!!Nyt on vatsa ihan täynnä,minun,miehen ja kohta tytönkin,joka parahiksi tuli maistelemaan vielä lämmintä aarretta.Kuka voi keksiä tälläisia ohjeita.Kiitos ja ylistys!

    • Voi kun kivaa että maistui teille! On se vaan niin ihanaa syödä uunituoretta leipää! :) Kiitos että annoit palautetta, lämmittää sydäntä aina kun tiedän että joku kokeilee reseptejäni! :) -Mia

      • Juu ja nämä meikäläisen k-koekeittiökokeilut jaetaan pariinkin huusholliin,koska on aina ilo löytää jotain uutta ja maukasta.

  6. Hei!
    Meinaan kokeilla tätä leipää huomenna. Kaikkien kommenttien perusteella taitaa olla oikein maittavaa. Minulla ei ole keliakiaa, mutta kärsin vehnäallergiasta, joten leipomukset menee gluteenittomiin väkisinkin. Kysyisin, että menettääkö leipä mehevyyttään liikaa, jos ei laita puolukkahilloa? Mitä vois laittaa sen sijaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>