Gluteeniton porkkanavuokaleipä

 Löysin reseptin gluteenittomia muffinileipiä varten, ja pidin ohjetta lähtökohtana. Tyylilleni uskollisena lisäsin ja vähensin vähän sieltä täältä ja päätin tehdä vuokaleivän, koska taikinasta tuli aika tahmaista.

Leipä kohosi hyvin ja näytti hienolta, kun laitoin sen uuniin. Valmiina se näytti edelleen siltä kuin piti ja maku oli uskomaton. Oijoi kuinka hyvää voi olla syödä vielä oikein lämmintä vastapaistettua leipää, voin kanssa! Slurps! Tätä minun täytyy ehdottomasti leipoa pian uudestaan. Oli kaiken lisäksi helppoa vain kaataa taikina vuokaan, käsiä ei edes tarvinnut ”liata” :)

 Gluteeniton porkkanavuokaleipä

helppo gluteeniton vuokaleipä

  • 3 dl vettä
  • 1 dl maitoa
  • 2 rkl öljyä
  • 1½ rkl psylliumkuitua (Fiberhusk)
  • 2 rkl siirappia
  • 1-2 raastettua porkkanaa (kaksi, jos ne ovat pieniä)
  • 1 tl suolaa
  • 1 pussi kuivahiivaa (11 g)
  • 250 g MixWell gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (5 dl)
  • 150 g MixWell gluteenitonta tummaa jauhoseosta (3 dl)
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • voita vuokaa varten
  • gluteenittomia korppujauhoja
  1. Lämmitä vesi, maito ja öljy 42°C (jos käytät 25 g tuorehiivaa, lämmitä vesi 37°C).
  2. Sekoita joukkoon psylliumkuitu ja anna turvota noin 5 min.
  3. Lisää joukkoon siirappi, porkkanaraaste sekä suola.
  4. Sekoita keskenään toisessa kulhossa jauhot, kuivahiiva ja auringonkukansiemenet ja kaada päälle lämmin taikinaliemi.
  5. Työstä taikinaa huolellisesti käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
  6. Voitele leipävuoka voilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla.
  7. Kaada taikina vuokaan ja koristele unikonsiemenillä. Peitä leivinliinalla ja anna kohota 40 min.
  8. Paista 250°C noin 30 min. Käytin itse digitaalista paistolämpömittaria tietääkseni, milloin leipä on valmista. Kun leivän sisälämpötila on 95-97°C on aika ottaa leipä uunista.
  9. Anna jäähtyä jonkin verran ennen kuin leikkaat leivästä siivuja.
  10. Nauti vielä lämpimästä leivästä!

Leivän voi hyvin paistaa, jotta maku säilyisi tuoreena kauemmin.

 

Share

10 vastausta artikkeliin ”Gluteeniton porkkanavuokaleipä

  1. Moikka! Miten ihmeessä saat gluteenittomasta leivästä noin kuohkean näköistä. Äidilläni vähän aikaa sitten todettiin keliakia, ja olen yrittänyt lukuisia kertoja leipoa hänelle leipää. Aina kohotusvaiheessa näyttää hyvältä ja kohoaa hyvin, mutta uunissa lässähtää melkeinpä samanlaiseksi kuin ennen kohotusta tai sitten pahimmillaan tulee kuoppa siihen keskelle, ja leipä on todella tiivistä. Osaatko sanoa mistä johtuu? Tätäkin reseptiä yritin, mutta en käyttänyt noita MixWell jauhoja. Lieneekö eri jauhot sitten syynä tämän leivän kohdalla ettei onnistunut?

    • Moikka Sonja! No voihan että et onnistunut leipäsi kanssa! On aika vaikeeta sanoa miksi et onnistu mutta voi hyvin olla jauhosta kiinni. Itse olen kokeillut monta eri gluteenittomia jauhoja ja Mixwell on ylivoimaisesti paras mitä olen kokiellut. Leipä saa ihan eri koostumus ja mieheni mukaan ei edes maistu gluteenittomalta :) Jos haluat kokeilla niin voit helposti tilata http://www.ruoka-allergia.com sivulta
      -Mia

  2. Hei! Aloin opiskella gluteenitonta leivontaa tyttäreni vatsanpurujen vuoksi.
    Olen tehnyt pari leipää kaupan valmiista jauhoseoksista;Vuohelan ja Semperin.Yllättävän hyvää niistäkin tuli,mutta haluan ehdottomasti kokeilla reseptejäsi.Syy miksi kirjoitan tätä on se,että huomasin sinun käyttävän korppujauhoja vuoassa.Itse teen vuokaleipää niin,että rypistän leivinpaperin ja oikaisen sen sitten vuokaan ja taikina päälle.Tuo 250° paistolämpö saa paperin kyllä kovin ruskistumaan,mutta tuntui kuitenkin toimivan.Tutustuin ruoka-allergia.com sivuihin ja ihmettelin miksei tuotteessa mainita paketin painoa…

    • Moikka Katri!
      Juu, valmiit seokset toimii loistavasti, ja ovat myös minun mielestäni hyviä..Mutta on siinä kuitenkin eroa kun leivot itse ihan alusta loppuun! :)
      Hyvä idea leivinpaperin kanssa, pitää kokeilla seuraavan kerran kun leivon!
      Olet ihan oikeassa..olen kokonaan unohtanut kirjoittaa pakettijen painot sinne. Pitää lisätä!
      -Mia

  3. Löysin sivuillesi vahingossa ja voi kuinka hyviltä leipäsi näyttävät. Täytyy testailla ohjeita heti viikonloppuna :) !!!! Itse tuskailen ärtyneen paksusuolen kanssa ja tällä hetkellä vältän (taas kerran) kotimaista viljaa sekä lukuisaa joukkoa muita ruoka-aineita.

  4. Luin vasta vuokaan laiton jälkeen, että sinä olit vain kaatanut taikinan vuokaan likaamatta lainkaan käsiäsi. Itse olin juuri nostanut yhden suuren taikinaköntsän vuokaan ja käsin levittelemällä saanut sen jakaantumaan joka puolelle vuokaa. Mieli maassa tunsin jo suussani tiiviin, pahanmakuisen leivän!:(
    Mutta kun leipä tuli uunista, ja olin antanut sen olla hetken aikaa liinan sisällä, leikkasin siitä siivun, laitoin voita päälle ja iskin suuhun: Nam!:) Kiitos ohjeesta – toistaiseksi parhaasta testaamastani gluteenittomasta leivästä!

  5. Heippa ja kiitos hyvästä ohjeesta. Itsekin vasta harjoittelen gluteenitonta leipomista isännän vatsavaivojen takia ja maistuu ne itsellekin. Kiva, kun löytyy netistä muiden ohjeita ja vinkkejä, niitä voi noudattaa ihan sellaisenaan, tai sitten välillä vähän säveltäen, niinkuin minä tein tänään. Käytin eri jauhojen sekoitusta; urtekramin kaurahiutaleita ja -jauhoja, viljatuotteen tattarirouhetta ja -lesettä, myllyn paras tattarijauhoa (ei ihan puhdas gluteeniton), risentan riisijauhoa, hirvelän kaurakuitusta, reformin sokerijuurikaskuitua, psylliumia, pellavansiemeniä ja seesaminsiemeniä, kuiv.marjarouhetta. Nesteenä puolet riisijuomaa ja vettä, rasvana käytin ihan oikeata voita. Oliiviöljyä käytän yleensä. Porkkanaraastetta tietysti myös. Tein tupla-annoksen ja tuloksena kaksi hyvin kohonnutta ja hyvin paistunutta vuokaleipää. NAM! Sellasta harjoittelua tämä tosiaan vielä on, välillä sämpylät esim. kohoaa hyvin ja paistuu hyvin. Ja taas välillä koko satsi leviää pellille ja tuloksena on pannukakkuja…
    Terveisiä Länsirannikolta!

Vastaa käyttäjälle Pohjalaisakka Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>