Perjantaipulla: Gluteenittomat viinerit

Nyt koittaa jälleen perjantai – on siis perjantaipullan aika. Perjantaipullasta on tullut työviikkojemme kohokohta täällä töissä. Eräänä torstaina eräs työkaverini käveli jääkaapille ja kysyi pettyneesti ”Eikö täällä ole mitään hyvää tänään?!?” Siihen hän sai vastauksen toiselta kollegalta: ”Ei, vasta huomenna!” :) Mahtavaa huomata, että he tosiaan odottavat perjantaita, jolloin he saavat perjantaipullansa. Hyvin inspiroivaa, täytyy sanoa!

Tämänviikkoisena perjantaipullana ovat rapeat viinerit täytettynä perinteisesti vadelmahillolla ja vaniljakreemillä. Myös tämän ohjeen löysin uusimmasta ”Hemlagat”-lehdestä. Jos minulla vain olisi aikaa, leipoisin läpi koko lehden!

Jotta viinerit onnistuisivat, täytyy kaikkien ainesten olla jääkaappikylmiä – mieluiten myös pellin ja kaulimen. Joten kaikki ainekset jääkaappiin, niin onnistunet (kyllä, myös jauhot ja sokeri!) :) Olen yrittänyt helpottaa ohjetta lisäämällä kuvia eri työvaiheista. Työvaiheita on monta ja ne kuulostavat monimutkaisilta, mutta ovat ehdottomasti vaivan arvoisia…eikä viinerien leipominen ollut sittenkään niin vaikeaa, siihen menee vain hieman aikaa.

Gluteenittomat viinerit noin 9 kpl

  • 25 g hiivaa
  • 1¼ dl maitoa
  • ½ kananmuna
  • ¼ tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 5-6 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 200 g voita

Täyte: vadelmahillo

  • 200 g pakastevadelmia (hieman sulatettuina)
  • 1 dl hillosokeria
  • ½ dl vettä

Täyte: Vaniljakreemi

  • 1 dl maitoa
  • 2½ rkl vaniljakreemijauhetta

Koristeluun:

  • 1 dl tomusokeria
  • noin 2-3 tl vettä
  1. Laita kaikki ainekset jääkaappiin, myös jauhot ja sokeri.
  2. Aloita vadelmahillolla: Keitä vesi ja hillosokeri kattilassa.
  3. Lisää vadelmat ja anna kiehua, kunnes seos sakenee ja muuttuu hillomaiseksi.
  4. Kaada kulhoon, anna jäähtyä ja aseta jääkaappiin.
  5. Taikina: Murenna hiiva kulhoon ja ja kaada päälle kylmä maito. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
  6. Riko kananmuna, punnitse se ja vatkaa haarukalla. Ota kananmunasta puolet.
  7. Lisää maitoon puolikas kananmuna, sokeri, suola ja jauhot vähän kerrallaan. Työstä ripeästi taikinaksi.
  8. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 10 min.
  9. Kaulitse taikina suorakulmioksi, noin 15×20 cm. Silikonialusta toimii tässä mainiosti, mutta jos et omista sellaista, jauhota työtaso huolellisesti.
  10. Leikkaa jääkaappikylmä voi 5-6 ohueksi siivuksi ja levitä siivut toiselle taikinapuoliskolle. Jätä noin 2 cm reunakaistale vapaaksi kaikille kolmelle sivulle ja taita reunat voin yli.
  11. Taita voitelematon taikinapuolisko voidellun puoliskon päälle ja nypi sormin reunat kiinni toisiinsa.
  12. Käännä taikina niin, että sinulla on taitettu reuna itseesi päin. Kaulitse taikina jälleen suorakulmioksi, paksuudeltaan noin 2 cm.
  13. Taita taikina kolmeen osaan ja käännä jälleen neljänneskierros, jotta sinulla on saumakohta itseesi päin.
  14. Kaulitse jälleen taikina suorakulmioksi. Tämä toistetaan kolme kertaa: taita ja kaulitse, taita ja kaulitse, taita ja kaulitse…
  15. Kun olet toistanut tämän vaiheen kolmeen kertaan, taita taikina lopuksi kolmeen osaan, peitä ja aseta jääkaappiin noin 15 minuutiksi.
  16. Vaniljakreemitäyte: Kaada maito kulhoon ja vatkaa joukkoon vaniljakreemijauhe. Anna seistä jääkaapissa 15 min.
  17. Ota taikina esille ja kaulitse suorakulmioksi, paksuudeltaan noin 1 cm.
  18. Leikkaa 1-1½ cm levyisiä kaistaleita. Kierrä ja muotoile kahdeksikoiksi.
  19. Asettele kahdeksikot leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna kohota leivinliinan alla noin 30 min.
  20. Säädä uuni 225°C.
  21. Laita nokare vaniljakreemiä yhteen viinerikahdeksikon rei’istä ja vadelmahilloa toiseen.
  22. Paista viinereitä uunin keskiosassa 8-10 min.
  23. Anna jäähtyä ritilällä.
  24. Sekoita tomusokeri ja pieni tilkka vettä paksuksi kuorrutukseksi ja pursota jäähtyneille viinereille.

 

Share

6 vastausta artikkeliin ”Perjantaipulla: Gluteenittomat viinerit

  1. kiitokset sinulle näistä ihanista sivuista.. monet ideat on otettu kokeiluun ja on sekä onnistumisia että epäonnistumisia.. Gluteenittomien tekeminen ei ihan helpointa touhua, piirakat yms menee mut pulla puoli on haasteellista ainakin minulle. Nämä viinerien aiheutti kovan pullan tuskan ja sitähän piti kokeilla. Joku meni vikaan, kun läsähtäneitä ja taikina oli muruista ja voi valui sieltä välistä pellille… eli läsähtäneitä ja kokkareitsta tuli täällä.. joku vaihe varmaan meni sitten pieleen..

    • Ei tullut minunkaan viinereistä noin kauniita kuin kuvissa, Kun tein taikinan, noudatin pilkulleen sinun ohjeita, mutta jutusta ei tullut taikinaa vaan se jäi muruiksi; jouduin lisäämään siihen n. 0,5 dl kylmää vettä ja pikaisesti sen sitten työstin. Silloin siitä tuli käsiteltävää niukin naukin, mutta ei siitä voinut pyösittää viinereitä. Missähän se vika oli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>