Gluteenittomat joulutortut

Eläköön Suomi tänään! Tänäänhän on maamme itsenäisyyspäivä. Ajattelin yhdistää itsenäisyyspäivän juhlistamisen joulun odotukseen kokeilemalla leipoa gluteenittomia joulutorttuja tai tähtitorttuja. Näitä jouluisia leivonnaisia kuvailtiin Wikipediassa näin: “Joulutorttu (tai tähtitorttu) on voitaikinasta tehty leivonnainen, joka yleensä täytetään luumumarmeladilla. Myös omenamarmeladia voi käyttää täytteenä. Nimestään huolimatta joulutorttu ei ole torttu, vaan leivonnainen”.

Kun Googlailin reseptejä ruotsiksi, törmäsin monesti otsikkoon “suomalaiset joulutortut”, mikä sai minut pohtimaan, syömmekö näitä vain täällä Suomessa? Jos nämä “tortut” ovat puhtaasti suomalaisia, mikäs sen parempi leivontapäivä kuin juuri tänään, 6.12, Suomen itsenäisyyspäivänä!

En ole koskaan aiemmin leiponut joulutorttuja gluteenittomina, mutta on aina yhtä hauska nähdä, onnistuuko uusissa kokeiluissaan. Ja jos nyt saa sanoa, olen sitä mieltä, että onnistuin oikein hyvin! Tortut näyttävät siltä, kuin niiden kuuluukin ja pohja on hyvänmakuinen, joten olen tyytyväinen.

Tässä teille kokeilunhaluisille resepti gluteenittomiin joulutorttuihin: 

Gluteenittomat joulutortut 

  • 4½-5 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin itse MixWellin vaaleaa)
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 1½ dl kuohukermaa
  • 165 g voita (mielellään huoneenlämpöistä)
  • ½ dl maitorahkaa
  • luumumarmeladia
  • 1 kananmuna
  • tomusokeria
  1. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe.
  2. Lisää jauhojen joukkoon kuohukerma ja sekoita tasaiseksi (vaikkapa yleiskoneen avulla)
  3. Sekoita joukkoon voi sekä rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Lisää hieman jauhoja jos taikina on liian tahmaista.
  5. Peitä muovikelmulla ja aseta hetkeksi jääkaappiin.
  6. Säädä uuni 200°C.
  7. Kaulitse taikina jauhotetulla työpöydällä tai silikonisella leivonta-alustalla noin ½ cm paksuiseksi levyksi.
  8. Leikkaa taikina neliöiksi, noin 10 x 10 cm.
  9. Leikkaa veitsellä tai taikinapyörylällä jokaisesta kulmasta neliön keskustaan päin, mutta jätä keskelle pieni neliö, johon laitat nokareen (noin 1 tl) luumumarmeladia. Älä siis leikkaa koko levyn läpi, vaan kulmasta keskiosaan päin lopettaen ennen kuin villot koskettavat toisiaan.
  10. Taita sitten joka toinen sakara keskiosaan, jolloin tortusta tulee tähden muotoinen.
  11. Voitele kevyesti vatkatulla kananmunalla.
  12. Paista uunissa 10-15 min.
  13. Anna jäähtyä ja siivilöi päälle tomusokeria.

 

Share

2 vastausta artikkeliin ”Gluteenittomat joulutortut

  1. Hei

    Saanko lainata reseptiäsi. Lenkkaan tietenkin sivullesi. Käännän sen ruotsiksi koska Matnyttig.se ruotsalainen webbilehti. Sen julkaisee Ruotsin Astma- ja Allergialiitto.

    Ystävällisin terveisin

    Mertz Laakso

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>